Preskočiť na hlavný obsah

8.FS MiSeVi vBanskej Bystrici



Pomaly sa nám začalo otepľovať a ako to už býva mesiac od posledného FS v marci zbehol veľmi rýchlo. Dni 22.4 -24.4. 2016 pevne označovali víkend už 8. FS a nakoniec sa naisto potvrdilo miesto, a to nie hocijaké, ale naše komunitné v Banskej Bystrici J. Hneď na úvod poďakujem našej Majke za všetky tie dary, ktorými nás nakŕmila, ale aj naše spoločné chvíle počas katechéz, adorácie, modlitieb, sv. omší stáli za to, a k tomu MiSeVáci pridali trošku napätia. Tak poďme na to J.

Keďže do Banskej Bystrice sme išli prvýkrát, tak sa dalo očakávať, že príchod nebude bez problémov, a veru stalo sa. Trošku poblúdili Evka s Luckou, a Marianka s Dodom, ale nakoniec sme sa šťastne zišli v misijnom dome J.G. Perboyra. Začali sme sv. omšou v malej kaplnke. Trošku sme si zacvičili a zahrali sme si tik-tak.  Išli sme sa ubytovať na internát, ktorý je neďaleko v budove Gymnázia Štefana Moysesa. Padre dal kľúče Domči, podelili sme si izby, lenže ja som sa trošku zdržal, a tak ma Domča, nevediac, že som stále dnu zamkla J. Ale keďže máme mobily tak to nebude až taký problém, povedal som si. A tak som začal volať Lilly, Marianke a Padremu. Ako asi tušíte, nikto mi nedvíhal a to už bolo trošku podozrivé. Najprv som si myslel, že si možno zo mňa robia srandu J, tak som išiel naspäť do izby. Tu som počul známe hlasy z vonku, tak otvorím okno a jasné, všetky dievčatá boli vonku, ale neboli samé J.  Mali mužskú spoločnosť, a aby to bolo ešte zaujímavejšie, tak to boli páni z polície. Najprv boli dvaja a po pár minútach sa dostavili štyria ďalší. A vysvetlenie? Celkom jednoduché, v internáte nebol vypnutý poplašný systém, takže potom ako sme vošli do budovy, polícia automaticky dostala hlásenie o narušení objektu. Nakoniec sa všetko vysvetlilo, dievčatá si s policajtami dobre pokecali, aj sme ich pozývali na koláč, ale neprišli. Potom sme si dali večeru a okrem výbornej rybacej nám Majka pripravila výbornú nivovú pomazánku J.

V sobotu sme začali modlitbou vo veľkej kaplnke, resp. v telocvični ako kaplnku v piatok nazval Dodo. V piatok Majka úspešne zakopávala zemiaky na Kysuciach, ale ráno už bola pri nás v BB J. A po raňajkách sme mali katechézy. Začala Lucka Ondrejková, ktorá nám ukázala, že tak ako čierna farba zmení čistú, pitnú vodu na tmavú, nepeknú, podobne je to s naším srdcom, ktoré sa tiež zašpiní, ak robíme zlé skutky. Katechézku o stratenej ovečke nám pripravila Evka. Na konci sme sa aj zahrali, akú asi majú radosť v nebi, keď sa nájde „stratená ovečka“.  Nasledovala Marianka, ktorá rozprávala o nás ako horiacich sviecach, nie každá svieca horí pekne, čisto, bez dymu. Ďalšiu katechézu o modlitbe nám predniesla Majka Lily a jej komunita J. Tiež mala pripravené dva poháre, ale boli rôzne veľké a naplnené až po okraj. Symbolizovali nás, že sme každý jedinečný a v modlitbe nás Pán napĺňa milosťami až po okraj, toľko koľko zvládneme prijať, niekto viac, niekto menej.  Potom ešte naša už takmer doktorka Majka prezentovala veľmi peknú katechézu o odpúšťaní na mieru. Pripojila aj silné svedectvo o tom, ako je dôležité a potrebné odpúšťať nielen iným ale aj sebe.
Potom sme sa zahrali hru "ovocie" a nasledovalo zhrnutie katechéz a už sme sa tešili na výborný guláš na obed J.

Po obede bol trošku čas na oddych, došla Katka s Dominikom (možno nádejný MiSeVák J), a potom sme išli na taký neplánovaný výlet na Staré hory. Za nasledujúce riadky ďakujem Majke Lily, lebo ja som mal pracovné povinnosti, tak som na Staré Hory nešiel L

Staré hory sú pútnické miesto. Sú tam aj ružencové schody, ktorých počet je presne ako zrniečok ruženca. Ruženec mala pripravený Lucka O., na začiatku sme mali každý zelenú guličku, ktorú sme mali pripnúť na špagát, povedať úmysel a všetci sme mali byť online :) Modlili sme sa slovensko-španielsky, pred každým desiatkom sme mali krátke zamyslenie. Na konci modlitby a aj schodov nás čakala socha Panny Márie s roztvorenými rukami :) Pomodlili sme sa pri nej na úmysel sv. Otca a zaspievali mariánsku pieseň. Bol tam aj liečivý prameň, niektorí sa z neho napili, niektorí aj umyli. Cestou do BB sme sa zastavili v dome sestričiek vincentiek.

Po návrate sme mali sv. omšu  a potom nám Katka porozprávala o typoch služobnosti (apoštol, prorok, učiteľ, pastier, evanjelista). Po večeri sme mali španielske okienko s Dodom, naučili sme sa okrem iných častí tela, že „orejo“ = „ucho“. Peťka s Katkou nám pripravili cestovanie v čase a priestore, postupne po jednom nás privítali v novej kultúre ako vážených hostí. Niektorí z nás, muži, sme sedeli a ženy si pokľakli vedľa nás. Zakázané bolo rozprávať, takže sme sa dorozumievali zvukmi, pohybmi a to so sebou prinášalo kopec zábavy, takže zopárkrát aj inak prísna a vážna Peťka sa musela zasmiať J. A poučenie? Ak sa ocitneme v inom, cudzom prostredí, tak veci, situácie, ktoré tam vidíme, môžu mať úlne opačný význam. Tak to bolo v tomto prípade, že ženy na zemi, na kolenách boli nadradené mužom, pretože mali výsadu dotýkať sa zeme. A po tejto zábavno-poučnej akcii prišlo na rad obľúbené mestečko Palermo a jeho tajomstvá J. Pridal sa k nám aj Mirko zahral sa aj na osud a viditeľne sa mu to zapáčilo. 

Po skvelej zábave sme mali adoráciu v kaplnke v našom komunitnom dome. Adoráciu si pripravila Evka, celý deň sa toho obávala, ale bolo to ozaj výborné aj zaujímavé, lebo sa svietilo len sviečkami a bolo cítiť taký veľký pokoj. Po adorácii Mirko navrhol, aby sme sa pomodlili posvätný ruženec vonku v parku a po chvíli sa k nám pripojila pekná čierna mačka J

V nedeľu sme začali vo veľkej kaplnke, rozjímali sme nad Jn 13, 31-35  v lectio divina od Danky, ktorú zastúpil Dodo.  Po raňajkách nám Padre začal prednášať o charakteristických čnostiach misionára ako ich videl sv. Vincent de Paul - poníženosť, jednoduchosť, milosrdná láska, .... ukázal nám aj pekné videá, a pri tom prvom asi mnohí z nás mali v očiach slzy zo silného príbehu o otcovej pokore, obetavosti, nezištnosti a láske. Keďže toho bolo veľa a času málo, tak pokračovanie bude na budúcom FS. 

Nasledovala diskusia o plánoch, komunitnom dome, misiách. Medzitým sa k nám pridala aj Ajka, naopak Domča odchádzala, veríme, že nás prídeš pozrieť, a veľká vďaka za všetko Domča J, máme Ťa radi J.  Tiež padol návrh od Peťky na turistiku 14.5. do Španej doliny. Padre tiež informoval o možnosti ísť na letný tábor na Ukrajinu. Spomeniem aspoň jednu domácu úlohu, misijné sv. omše o Hondurase, misiách a projekte komunitného domu v rôznych farnostiach po Slovensku na podporu projektov, rozvoja misijného povedomia a zároveň nábor nových členov.

A ešte na pamiatku uvediem kto všetko sme boli v Banskej Bystrici: Majka, Peťka, Katka, Domča, Evka, Majka Lilly a jej komunita J, Lucka O., Marianka, Ajka, Majka C., Dodo a samozrejme náš padre Paľko J a aj Mirko.  A už sa všetci tešíme na ďalšie stretko a bude to duchovná obnova v dedinke Bziny.  

-Dodo-Lilly- 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Laická misia v Hondurase 2019-2020

Na misiu v Hondurase sme v lete 2019 vyslali tri dievčatá – členky nášho združenia MiSeVi – Janku z Lendaku, Anastáziu z Michaloviec a Ingrid z Trnavy. Pôvodne to mala byť misia trvajúca 1 rok, ale kvôli situácii ohľadom koronavírusu, ktorá ochromila celý svet, sa v apríli 2020 vrátili naspäť na Slovensko. Po návrate sme vyspovedali jednu z nich – Janku Batoryovú – a tu je náš inšpiratívny rozhovor:  

7.FS MiSeVi - Kvetná nedeľa v Bojničkách

Na 5.FS v Modre nás Peťka povzbudzovala, aby sme nasadli na loďku  svojho života a nebáli sa zatiahnuť na hlbinu, a veru minimálne tú prvú požiadavku poctivo plníme, lebo prišiel marec a konkrétne víkend 18. až 20.3.2016 a MiSeVáci sa stretli v obľúbených Bojničkách v centre Archa. A veru okrem veeeeľmi chutného jedla :) od našej úžasnej Majky sme sa nasýtili aj počas spoločných zdieľaní, modlitieb, prednášok, adorácie, sv. omší a hier. Tak poďme sa na to pozrieť.

Iakob (Koba) Tuniev - dobrovoľník EDS pre MiSeVi Slovakia

Aká je asi dlhodobá dobrovoľnícka služba pre Gruzínca na Slovensku? Čo taký rok prinesie alebo naopak zoberie? Nebudeme si nič vymýšľať, aké by to asi mohlo byť. Poďme si pozrieť Kobu, ktorý takúto zmenu zažil a v tomto krátkom rozhovore nám priblíži aké to je...